



## The EHS International Mental Health Conference-2023

"Transforming Mental Health Care" Program Agenda

## **Date** 17th – 18th Feb 2023

Day One- Feb	17, 2023			
Location: Al N	lojoom Ballr	oom-9 <sup>th</sup> floor		
Start	End	Duration	Topics	Presenters
8:00	9:00	1 hr	Reception	
9:00	9:05	5 min	UAE national anthem	
9:05	9:15	10 min	Welcome Note	HE Dr. Yousif AlSerkal, Director General, Emirates Health Services
9:15	9:30	15 min	Opening Remarks	Dr. Noor AlMheiri Director, Mental Health Department Emirates Health Services
9:30	10:15	45 min	Keynote: Addressing the World's Crisis of Despair: How Creative Policy will Lead to a Better World	Prof Rimal Bera, Clinical Professor of Psychiatry, University of California, Irvine
10:15	10:30	15 min	Coffee Break	
10:30	12:15	1hr 45 min	Session One Health Promotion and Stigma Reduction Session Chair Dr Deepak Thalitaya, Clinical Academic Group Lead, Intellectual Disability CAG, Al Amal Hospital	
10:30	11:15	45 min	Body Dysmorphic Disorder Recognition & Assessment	Dr Bruce Clark, CAMHS Clinical Director, National & Specialist OCD, BDD & Related Disorders Clinic, CAMHS Directorate and Clinical Academic Group, South London & Maudsley NHS Foundation Trust







11:15	11:35	20 min	Fighting Stigma and Promoting Rehabilitation	Dr Mohammed Al Jneibi, Consultant in psychiatry, National Rehabilitation Center, UAE
11:35	11:55	20 min	A Non-Inferiority RCT of Massed vs Standard Prolonged Exposure Therapy	Prof David Forbes, Clinical Psychologist, Director of Phoenix Australia, Centre for Posttraumatic Mental Health, University of Melbourne-Australia
11:55	12:15	20 min	Stigma as a Barrier to Intervening Early in Psychosis	Dr Kate Hardy, Clinical Professor, Psychiatry andBehavioral Sciences, Stanford Medicine, USA
12:15	14:00	1hr 45 min	Prayer and lunch	
			Lunch: Dunes Restaurant-Ground floor	
14:00	16:30	2hr 30 min	Session Two Innovations in Mental Health Services Session Chair Dr Mohtasim Qamruddin, Consultant Psychiatrist - Community Mental	
14:00	14:25	25 min	Health Services Dancing with Youth: The Work of Youth Intensive Services	Dr Ahmed Alwazeer, Consultant Child and Adolescent Psychiatrist, Maudsley Health Abu Dhabi
14:25	14:45	20 min	The Under-Recognition of Autism Spectrum Conditions in Girls Implications for Clinical Practice	Dr Ola Ahmed, Lead Consultant Clinical Psychologist, Maudsley Health, Abu Dhabi
14:45	15:00	15 min	Coffee Break	
15:00	15:25	25 min	Digital Therapy with High Risk Adolescents	Dr Andre Morris, Consultant Clinical Psychologist Team Lead National & Specialist DBT CAMHS Dialectical Behavior Therapy (DBT) Services, Maudsley Hospital
15:25	15:45	20 min	MetaHealth – The world's First Healthcare Metaverse Platform	Dr Mehnaz Zafar Ali, Consultant Psychiatrist, AlAmal Hospital, Emirates Health Services







15:45	16:15	30 min	Panel Discussion	
16:15			Wrap up and Closure	
Workshops			WorkshopA (Part 1)	Workshop B (Part 1)
Location			Arjawan Hall-3rd floor	Nasreen Hall-3rd floor
14:00	16:30	2hr 30 min	Foundations of Cognitive Behavioral Therapy for Psychosis (Dr. Kate Hardy)	Assessment and Treatmentof PTSD for <u>Primary Care</u> <u>Practitioners</u> (Prof David Forbes)

Day Two- Feb	18, 2023			
Location: Al N	lojoom Ballr	oom-9 <sup>th</sup> floor		
Start	End	Duration	Topics	Presenters
8:00	9:00	1 hr	Reception	
9:00	9:40	40 min	Keynote: Current Status and Advances in PTSD Treatment	Prof David Forbes, Clinical Psychologist, Director of Phoenix Australia, Centre for Posttraumatic Mental Health, University of Melbourne-Australia
9:40	10:20	40 min	Keynote: Clinician Well-Being During these Changing Times: How Optimizing our Well-Being is the First Step toward Creating Innovative Models of Integrated Care!	Prof Rimal Bera, Clinical Professor of Psychiatry, University of California, Irvine
10:20	10:30	10 min	Coffee Break	
10:30	13:00	2hr 30 min	Session 3 Community MH and Integration Session Chair Dr Ammar Al Banna, Consultant Child and Adolescent Psychiatrist, Al Jalila Children Hospital	
10:30	10:55	25 min		Dr Noor AlMheiri, Director Mental Health Department, EHS







14:00	14:30	30 min	Consultant Psychiatrist, Al Amal Hos Risk Management in Mental Health	•
14:00	16:30	2hr 30 min	Session 4 Promoting and Protecting Mental Health at Work Session Chair Dr Mohammad Bardi, Clinical Academic Group Lead, Adults	
13:00	14:00	1hr	Lunch Dunes Restaurant-Ground floor	
12:35	13:00	25 min	Panel Discussion	<u> </u>
12:15	12:35	20 min	Meaningful Engagement of People with Lived Experience (Virtual)	Officer Global Coordination Mechanismon NCDs Global NCD Platform, Geneva, Switzerland
11:55	12:15	20 min	Be Well OC: A Model of Community Mental Healthcare Service Delivery System (Virtual)	Marshall Moncrief, Clinical Psychologist, Co-Founder, Be Well Orange County / CEO, Mind OC California Jack Fisher, WHO Technical
11:25	11:55	30 min	Models of Training Primary Healthcare Providers for Mental Health Care Integration	Prof Robert Michael McCarron, Director of Education, Susan Samueli Integrative Health Institute College of Health Sciences, University of California, Irvine
11:15	11:25	20 min	Abu Dhabi's Mental Health Strategy & Highlights from Integration of Mental Health	Dr. Nahida Ahmed, Consultant Psychiatrist, Chief of Division - AHS, Chair of Behavioral Health Council SEHA-AD
10:55	11:15	20 min	National Perspectives on Mental Health Policy-Making	Dr Lubna AlShaali, Director - Public Health Policies Department, MOHAP Dr Rasha Salama, Public Health Advisor, Public Health Policies, MOHAP







14:30	15:00	30 min	Mindfulness in the Workplace	Dr Fiona Desira, Consultant Clinical Psychologist, Maudsley Health
15:00	15:15	15 min	Coffee Break	
15:15	15:55	40 min	Promoting Safe and Therapeutic Services - The Implementation of a Prevention and Management of Violence and Aggression Training Program in a UAE Hospital	Ashick Hossany, Director of Nursing Maudsley Health, Al Amal Hospital Jennifer Meehan, Service Manager, Mental Health of Older Adults, Al Amal Hospital
15:55	16:25	30 min	Panel Discussion	
16:25	16:30	5 min	Wrap up and closure	
Workshops Location			Workshop A (Part 2) Arjawan Hall-3rd floor	Workshop B (Part 2) Nasreen Hall-3rd floor
10:45 14:00	13:10 16:30	2hr 25 min 2hr 30 min	Foundations of Cognitive Behavioral Therapy for Psychosis (Dr. Kate Hardy)	Assessment and Treatment of PTSD for <u>Mental Health</u> <u>Professionals</u> (Prof David Forbes)

